Leerlingen de Höve helpen met inplanten voedselbos Heurns Veld

Leerlingen van groep 6 van basisschool de Höve hebben donderdag 30 maart  meegeholpen met de aanleg van het nieuwe voedselbos op het Heurns Veld. Samen met enkele vrijwilligers van de onderhoudsgroep hebben zij aardperen gepoot en bramen- en frambozenstruiken en diverse bessenstruiken (rode, witte, zwarte en kruisbes) geplant.  

Harry Esselink van het gelijknamige hoveniersbedrijf heette de leerlingen welkom en gaf tekst en uitleg over de aardpeer én over de diepte/grootte van het plantgat. Vervolgens togen de kinderen in drie groepen naar het voedselbos. Eén groep begon met het poten van aardperen, de andere groep met het planten van struiken. De derde groep ging met het vlechten van wilgentenen aan de slag voor het maken van een afrastering. Door te rouleren hebben de leerlingen allemaal meegewerkt aan de verschillende onderdelen. Een mooi voorbeeld die de verbondenheid tussen school de Höve en het Heurns Veld benadrukt. De kinderen denken niet alleen mee in de voorbereidingsfase maar helpen ook bij de uitvoering en zijn zodoende zeer betrokken.
Eén van de kinderen zei na het planten: ‘Dit is veel leuker dan op school in een klaslokaal’.
Een ander: ‘Ik vond het zo leuk om mee te helpen, en omdat het zo mooi geworden is wil ik een oproep doen aan iedereen om het Heurns Veld en het Voedselbos te komen bezichtigen’.

 

Voorbereidingen

De onderhoudsgroep van het Heurns Veld had al de nodige voorbereidingen gedaan. De grond was vooraf al gefreesd, aan de Nijmansdijk zijn wilgen geknot, van de wilgentakken is een vlechtwerk gemaakt. Leerlingen hebben hierbij geholpen.
Het ontwerp voor het voedselbos is gemaakt door Harry Esselink. Door het voedselbos loopt een slingerend wandelpad, deels onttrokken aan het oog door een afrastering van wilgentenen. Verder worden er enkele ‘boomstam’bankjes geplaatst. 
Om de kosten te beperken is er een oproep op Facebook geplaatst om plantmateriaal te leveren. Hier is dermate positief op gereageerd, dat er geen plantgoed hoefde te worden aangekocht.

 

Idee kinderbestuur en onderhoudsgroep

Voor wie een beetje bekend is met het Heurns Veld, het gaat om een strook grond achter de ballenvanger. Dit stukje lag er nog wat verlaten bij. Afgelopen najaar ontstond het idee vanuit de onderhoudsgroep en het kinderbestuur van de Höve  om op deze plek een voedselbos aan te leggen met daarbij een chill-/relaxplek voor leerlingen van de basisschool. Dit zou een welkome aanvulling zijn op al het moois dat het Heurns Veld nu al te bieden heeft. En dus niet alleen een verrijking voor de biodiversiteit maar ook zeker voor alle bezoekers. Nieuwsgierig geworden?  Kom gerust een keer kijken.

Foto’s bekijken op de pagina Nieuws-van’t Veld