Het Heurns Oogstfeest is in 1989 ontstaan ter gelegenheid van het 700-jarige bestaan van de voormalige gemeente Dinxperlo. Het is thans een nostalgisch festijn dat ongeveer één keer in de vijf jaar wordt gehouden en telkens door ongeveer duizend bezoekers werd bezocht. Naar verwachting is het eerst volgende Oogstfeest in 2022.

Maothaok en Zicht
Op de Oogstfeestdag gaan mannen in boerenkiel de ruisende rogge met ‘maothaok en zicht’ te lijf. Het gemaaide graan wordt daarna gebonden door de ‘vrouwluu’ welke voor die dag eveneens in ouderwetse kledij zijn gestoken.

Brood bakken
Door de stichting Bewaar ‘t Olde zal een aantal keren brood worden gebakken in de bakoven. Natuurlijk is er daarna de gelegenheid dit brood te proeven. Verder wordt het mandenvlechten, mutsen maken en het zeisharen getoond. Ook wordt ook het maken van een midwinterhoorn en het klompen maken getoond.

Folkloristische festijn
Uiteraard geen traditioneel oogstfeest zonder de folkloristische groepen. De Haltedansers, het Chr. Heurns Mannenkoor en de harmonicaspelers maken in het algemeen deel uit van het festijn.

of-w750-2of-w750-1