Traditioneel Oogstfeest in De Heurne

Op zaterdag 6 augustus 2022 is het weer zover. Eén middag lang zal De Heurne op een openluchtmuseum lijken. Op die dag zullen mannen in boerenkiel de ruisende rogge met “mathaok en zicht” te lijf gaan waarna ze wordt gebonden door de “vrouwluu” in ouderwetse kledij.

Het “Heurns Oogstfeest” werd ongeveer 40 jaar geleden geboren in het kader van het 700-jarige bestaan van de gemeente Dinxperlo die inmiddels is opgegaan in de gemeente Aalten. Het is een nostalgisch festijn dat eenmaal in de vijf jaar wordt gehouden.

Het evenement wordt ditmaal gehouden nabij de “Teunismolen” aan de Teunismolenweg 6 in De Heurne. De molen bestaat in 2022 tweehonderd jaar. Een mooi jubileum om daaraan het “Oogstfeest” te koppelen.

Er zal worden getoond hoe de graanoogst vroeger plaats vond. Zo is het maaien van de rogge te zien met de zicht, met paard en machine en met de zelfbinder. De garven zullen worden opgezet aan de “gast” en daarna met paard en wagen worden opgehaald.
Het dorsen zal met een dorsmolen gebeuren en ook met vlegels. Het maaien – het dorsen – het malen en het bakken van brood kan die middag op één locatie bekeken worden.

Ook is er aandacht voor de vlasoogst. Gerrit Rougoor zal ook dit stukje cultuurhistorie laten zien tijdens het oogstfeest.

Uiteraard geen traditioneel “Oogstfeest” zonder de folkloristische groepen de Klepperklumpkes en het Chr. Heurns Mannenkoor en ook de harmonicaspelers “De Spolluu” zullen meewerken aan deze middag. Verder zullen er diverse oude ambachten te zien zijn die middag. Ook een hapje en een drankje zal natuurlijk niet ontbreken.

Alle optredens en demonstraties zullen van deskundig commentaar worden voorzien door Henk Westendorp.

De organisatie van deze middag is in handen van het Heurns Belang – Oogstfeestcommissie 2022. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van Heurnse verenigingen.

Voor inlichtingen over het “Oogstfeest” kan men terecht bij voorzitter Gert Huls of secretaris Gerrit Gerritsen.