Schooljeugd in bestuur voor ontwikkeling plannen Heurnse Veld

Vijf scholieren van basisschool De Höve in De Heurne vormen samen het bestuur voor de ontwikkeling van het Heurnse Veld. Gideon Jansen (Sport en Bewegen), Mika Wohlau (Gebouw), Jelle Wissink (Natuur), Lars Nederlof (voorzitter) en Puck Nederlof (secretaris) gaan samen leiding geven aan de uitvoering van de plannen. Daarbij krijgen ze een klein beetje steun van hun adviseurs: Bennie Bruggink en Matthijs Almekinders van Heurns Belang.

 

Woensdag vond de eerste vergadering plaats, waarbij het bestuur de plannen voor het Heurnse Veld werden toegelicht. Voorzitter Lars vertelt, gesouffleerd door Bennie Bruggink: “In totaal kosten de plannen voor de opknapbeurt van het gebouw en de herinrichting van het terrein ongeveer 80.000 euro. We hebben al een bedrag van 10.000 euro toegezegd gekregen van het Oranjefonds, en ook de gemeente doet 10.000 euro. En we hopen snel bericht te krijgen dat onze aanvragen bij het VSB-fonds, bij de Rabobank en de Provincie Gelderland worden toegekend. Dat geld, en heel veel bijdragen, ook in natura, van Heurnse ondernemers zorgen dat we er iets heel moois van kunnen maken.” Puck Nederlof en Matthijs Almekinders weten te vertellen dat er ook heel veel zelfwerkzaamheid aan te pas komt. “Er worden bijvoorbeeld 1.200 bomen geplant. Daarbij gaan de kinderen van De Höve helpen”, zegt Puck. “En er komt ook een blotevoetenpad!”

 

Gideon Jansen, bestuurslid sport en bewegen, vertelt: “Er komt op het veld veel ruimte om te sporten en te bewegen. Een voetbalveldje, wat klimtoestellen en een basketbalterreintje, dat we in de winter onder water kunnen laten lopen, om er een schaatsbaantje van te maken. Als het tenminste vriest… ” Jelle Wissink heeft natuur in zijn portefeuille en weet: “Er komt een voedselbos, waar iedereen fruit, noten en bessen kan plukken. En een moestuin, die de kinderen van De Höve gaan onderhouden. We willen met de producten uit de tuin gaan koken, en misschien ook wel wat verkopen, zodat er geld in kas komt voor onderhoud van het veld en het gebouw. En er komt ook een buitenlokaal, waar we straks les in de buitenlucht krijgen.” Om te zorgen dat dat kan, moet ook bestuurslid gebouw Mika aan de slag. “Het gebouw krijgt een grote opknapbeurt, en er worden toiletten gerealiseerd. Zo wordt het een goede schuilgelegenheid als het ineens slecht weer is tijdens een les”, vertelt hij.

 

Bennie Bruggink vult aan: “Het Heurnse Veld kan straks ook door de Heurnse gemeenschap worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de Heurnse Slag. Het terrein is en blijft eigendom van de gemeente; Heurns Belang krijgt het in eeuwigdurende erfpacht voor een euro per jaar. De plannen voor het terrein zijn ontwikkeld tijdens een denktank, en mede mogelijk door meedenken en -doen van heel veel Heurnse mensen en bedrijven. Het voedselbos bijvoorbeeld is geschoeid op het idee van IVN, voor een ‘tiny forest’. Het wordt wel het eerste ‘tiny forest’ in het buitengebied! En al die mooie plannen zorgen ervoor dat De Heurne ook genomineerd is voor de titel ‘Kern met Pit’!”

Op de bovenstaande foto de jeugdige bestuurders met een plankaart van het Heurnse Veld. (Foto Frank Vinkenvleugel).